Ep. 2: E sănătos să căutăm perfecțiunea? Ce înseamnă un rezultat echilibrat în estetică? E sănătos să căutăm perfecțiunea? #FrumuseteaeSanatate

E sănătos să căutăm perfecțiunea? Ce înseamnă un rezultat echilibrat în estetică?

Îmi face plăcere să te introduc în campania mea: #frumuseteaesanatate. Din rolul de chirurg, dar și din rolul de cadru didactic la Universitatea de Medicină din Cluj vreau să formez o părere corectă despre un concept abstract, dar atât de prezent în viața noastră: frumusețea. Sunt multe derapaje când ne raportăm la estetică. Îmi doresc să formez o direcție corectă și informată în ceea ce privește acest domeniu.

Al doilea episod din campania #frumuseteaesanatate este despre perfecțiune și cum ne raportăm la ea.

ÎNTREBARE: Armonia nu înseamnă perfecțiune, nu?

Dr. Dinu Dumitrașcu: Vorbeam în episodul 1 al campaniei despre șarm. Există un șarm care ne identifică.Eu chiar explic, în cabinet,pacienților mei că armonia înseamnă imperfecțiune. Noi vrem să fim perfecți, să avem rezultate perfecte… Dar frumusețea poate să fie și în imperfecțiune. Desigur, când cineva apelează la serviciile estetice, mă gândesc că n-o să vrea să inducem un defect, doar pentru a părea natural.

ÎNTREBARE: Niciun om nu este perfect și este important să spunem acest lucru, în această eră a instagramului, în această eră a social-media în care avem presiune peste presiune. Ce înseamnă echilibrat… când ajungi în cabinetul unui doctor specializat pe zona de estetică?

Dr. Dinu Dumitrașcu: Ce înseamnă un rezultat echilibrat? Noi chirurgii avem anumite tehnici și anumite tehnici indirect ne conduc la anumite rezultate, care din cauza procedurilor care se repetă uneori poate ajung să semene mult rezultatul final de la o persoană, la alta. Dar asta nu e ceva rău pentru că dacă idealul de frumusețe e doar unu, adică dacă buza superioară, cum am spus înainte, trebuie să fie în același raport cu buza inferioară, cumva orice buză frumoasă ar trebui să fie așa, nu buza superioară să fie mai mare sau forma buzei să fie prea lată. Și atunci, un echip armonios sau echilibrul în frumusețe ne e dat oarecum de studiile înaintașilor noștri pe zona de estetică: cel de a respecta niște raporturi care s-au dovedit că sunt plăcute ochiului.

ÎNTREBARE: Cât de mult contează individualitatea unui caz în aceste raporturi de perfecțiune?

Dr. Dinu Dumitrașcu: Este foarte important să ținem cont de individualitatea persoanei și chiar dacă tehnica unei proceduri minim invazive sau a unei operații este identică, mici detalii, mici nuanțe pot să facă diferența, ca NU toată lumea să arate la fel, nu fiecare nas să arate la fel, nu fiecare augumentare mamară să arate la fel, ci să fie potrivită persoanei respective.

ÎNTREBARE: Un chirurg bun ia în calcul personalitatea, identitatea pacientului?

Dr. Dinu Dumitrașcu: Obligatoriu! Altfel urmărești rezultatul rinoplastiei unei persoane cu fața mai lungă sau fața mai ovală sau fața mai rotundă sau fața mai pătrată. Dar aici, putem vorbi chiar de mai mult. De amprenta pe care o are un chirurg dedicat.

ÎNTREBARE:  Care este rolul chirurgului în societate?

Dr. Dinu Dumitrașcu: Aici, aș vrea să aduc puțină claritate și să punctez că, chirurgia plastică este o specialitate medicală foarte complexă. Vârful icebergului de care se vorbește, de care toata lumea știe, ideea cu care e asociată chirurgia plastică e chirurgia estetică, adică oameni sănătoși acceptă să fie bolnavi pe o perioadă scurtă de timp. Bolnavi, pentru că recuperarea în sine, e ca o boală, pentru a fi mai frumoși și pentru a-și câștiga o bunăstare sufletească, care-i un aspect foarte important. Deci operațiile estetice reușesc foarte mult să schimbe starea de bine sufletească a pacientului. Dar chirurgia estetică, poate prin complexitatea întregii chirurgii plastice ocupă un 10% pentru că chirurgia plastică e chirurgia reconstructivă, e microchirurgia care se ocupă de sudura la microscop a vaselor de sânge, vaselor limfatice, nervilor, este chirurgia arsurii, este chirurgia mâinii, deci este un subiect foarte complex.  E un univers mult mai larg decât cel care îl percepem noi.

A fi chirurg plastician este o meserie extrem de complexă și foarte vastă care spre deosebire de alte specialități chirurgicale se adresează întregului corp. Adică nu te ocupi doar de o părticică. Tot corpul, la suprafață, rar chirurgul plastician ajunge într-o profunzime foarte mare în corp, dar are asupra lui tot corpul. Chirurgia plastică s-a dezvoltat în timp și atunci primul rol al chirurgiei plastice era ceva, era rolul reconstructiv, reconstrucția după amputație de nas, cognitive, în perioada medievală, reconstrucția după accident suferite, de exemplu în bătălii și turniruri, reconstrucția după indiferent câte traume au apărut și din păcate pentru societate, dar din fericire pentru chirurgia plastică marile războaie întotdeauna au reprezentat un bum foarte mare de dezvoltare, mai ales Primul și Al Doilea Război Mondial, unde din cauza traumelor care au apărut de o gravitate atât de mare, nemaicunoscute anterior în istorie, au ajuns să ajute foarte mult să se dezvolte noi tehnici și efectiv au ajutat oameni foarte mult, le-au redat o viață cvasinormală. În alte condiții ar fi fost total izolați de societate și discriminați. Având experiența aceasta de lucru cu țesuturi, de remodelare a corpului și a feței, a fost doar un pas ca să trecem la chirurgia estetică. Și chirurgia estetică, undeva la 1900 putem spune că a început cu pași timizi, prima rinoplastie, la începutul secolului XX  sau prima abdominoplastie, dar chirurgia estetică adevărată aș putea spune că a început după anii 50′- 60′, s-a dezvoltat foarte repede, un centru foarte puternic de dezvoltare a fost Brazilia, un mare profesor, Pitanguy, care a avut elevi care au ajuns în America și au început să dezvolte. Și de atunci s-a tot dezvoltat la ceea ce vedem astăzi. Uneori, cu stridențe chiar.

ÎNTREBARE: Și rolul etic?

Rolul etic al unui chirurg plastician este de a educa și de a informa despre ce înseamnă o intervenție estetică, ce modificări psihologice poate să ducă intervenția estetică, de faptul că problemele tale psihologice sau problemele de acasă nu ți le rezolvă operația … deci sunt multe aspecte.

Urmărește continuarea campaniei #frumuseteaesanatate aici. (link către episodul 3)

Redactat de Dr. Dinu Dumitrascu

Sunt dr. Dinu Dumitrașcu și am bucuria de a îți prezenta metode inovative care vor asigura armonia chipului și trupului tău. Indiferent de vârstă, o femeie poate fi frumoasă prin tehnici sigure: atât prin intervenții non-chirurgicale, cât și prin intervenții chirurgicale perfect executate, cu responsabilitate și dedicare.

Implant sani

Non-chirurgical

Liposuctie

Marire buze

Proceduri corporale

Rinoplastie