Campania mea pe care am creat-o din dublul rol: chirurg și cadru didactic universitar: #frumuseteaesanatate este o campanie în jurul conceptului de frumusețe, la care să ne raportăm în mod sănătos, echilibrat, cu stil și cu responsabilitate.
Al patrulea episod din campania #frumuseteaesanatate este despre mitul tinereții … fară bătrânețe.
ÎNTREBARE: Există tinerețe fără bătrânețe în vremurile noastre?
Dr. Dinu Dumitrașcu: Nu există și nu o să existe niciodată. Însă, dacă dorim, putem amâna bătrânețea. Mintea de multe ori rămâne tânără, corpul, spiritul, rămâne mai tânăr și aspectul corpului nu mai este în concordanță cu felul în care ne simțim. Și atunci mi se pare foarte normal și logic, dacă decidem asta, să facem acțiuni ca, și corpul să rămână la fel de tânăr ca și spiritul. Și aici avem o doză de tinerețe fără bătrânețe, dar nu-i ca-n basme.
ÎNTREBARE: Ce le spui femeilor superbe, care atunci când se uită în oglindă, sunt nemulțumite?
Dr. Dinu Dumitrașcu: În fiecare săptămână văd asta. Uneori cu cât o femeie este mai frumoasă, cu atât e mai nemulțumită de aspectul ei. Și aici, revin la rolul de etică al chirurgului, pe unele pot să le ajut, putem obține o îmbunătățire, iar pe altele trebuie să le refuz. Este foarte important de precizat că rezolvând o mică probemă estetică, nu-ți rezolvi problemele personale și atunci nu trebuie să crezi că dacă schimbi ceva micuț totul se schimbă.
ÎNTREBARE: În același timp, se poate ajunge la derapaje, exagerări. De ce nu sunt bune?
Dr. Dinu Dumitrașcu: Ca pacient, riști să nu transmiți poate mesajul corect, te supui unor riscuri suplimentare, exagerările nu cred că sunt un lucru bun, inclusiv în chirurgia estetică.
Important de spus că, niște decizii luate la o vârstă pot să nu te reprezinte la o altă vârstă și proceduri de injectări pot fi ireversibile, trece un timp, trece efectul, poate poți să injectezi un antidot, și revii de unde ai plecat, asumându-ți mici riscuri, căci niciun antidot nu e lipsit complet de riscuri, dar în principiu procedurile chirurgicale sunt ireversibile. Și atunci decizia trebuie foarte bine analizată, întipărită. De exemplu, dacă la 25 de ani îți place ceva și ești bombardat cu informații din online, de anturaj, de anumite vedete, iei o anumită decizie sub factorii aceștia, după care ajungi să ai o carieră într-un alt domeniu, poate mai strict, ajungi la concluzia apoi, că imaginea ta nu te reprezintă în ce urmează să faci. De aceea, este importantă analiza interioară a pacientului și comunicarea profundă cu chirurgul.
Urmărește continuarea campaniei #frumuseteaesanatate aici. (link către episodul 5)