Ep. 3: Ne operăm sau nu? Cum luăm decizia și cum trebuie să fie relația chirurg-pacient? #FrumuseteaeSanatate

Ne operăm sau nu? Cum luăm decizia și cum trebuie să fie relația chirurg-pacient?

Sunt dr. Dinu Dumitrașcu, sunt chirurg, dar și cadru didactic la Universitatea de Medicină din Cluj. Am creat o campanie de informare care are ca scop aducerea informațiilor corecte despre frumusețe, mai aproape de cei care le caută.

Al treilea episod din campania #frumuseteaesanatate este despre cum luăm decizia să ne operăm/ dacă este cazul sau nu și despre cum ar trebuie să decurgă relația chirurg-pacient.

ÎNTREBARE: Este o alegere personală dacă să sau să nu apelezi la o intervenție estetică?

Dr. Dinu Dumitrașcu: Așa ar trebui să fie! Da, așa consider, chiar dacă există această presiune să fim din ce în ce mai frumoși, din ce în ce maiimpecabili în tot ce facem, este o alegere personală.

ÎNTREBARE: Să spunem că o persoană hotărăște să facă o rinoplastie, ce trebuie să urmeze, careare fi firul logic, să se informeze, cum ajunge la informație corect? Cum se întâmplă lucrurile?

Dr. Dinu Dumitrașcu:  Primul lucru pe care îl fac într-o consultatie este să intreb acea persoană de ce s-ar opera? Invit la o analiză interioară. Mai concret, cineva care se gândește să se opereze trebuie să aibă o cauză care o macină de mai mult timp. Nu, nu-i bine de făcut aceste proceduri care sunt permanente, așa peste noapte, ca atunci când te hotărăști că îți cumperi ceva.

ÎNTREBARE: Ce se ascunde, în spatele unor asemenea decizii?

Dr. Dinu Dumitrașcu:  Este un aspect foarte important pentru mine. Analizez și eu de unde vine această dorință de a modifica. De multe ori, este un real complex pe care, și spun asta din experiență, pacientele îmi spun la consultație că își doresc să facă asta de foarte mult timp și poate nu au avut curajul pentru că ideea unei operații sau ideea de nou, de necunoscut te poate speria, altele poate n-au avut stabilitatea financiară să își permită, alte poate au simțit presiune din anturaj.

ÎNTREBARE: Putem vorbi și de rușine?

Dr. Dinu Dumitrașcu: Putem vorbi de rușine poate în anumite medii, da, poate mai conservatoare și vine momentul când persoana poate să ia decizia asta. După care, cum se informează, aici sursele sunt multiple. În cazul meu, majoritatea pacienților vin din recomandări. Au văzut la cineva rezultate pozitive, le-a plăcut și ajung să mă caute. Sunt persoane care folosesc masiv puterea internetului, oarecum perioada presei scrise, reclamelor, din reviste, au trecut dar făcea vâlvă foarte mare poate cu 20 de ani în urmă, genul ăsta de a alege clinica, medicul la care îți faci procedura respectivă.

Și avem în plus grupuri, pe internet, forum-uri de discuții unde chiar dacă nu se cunosc pacienții, pacientele împărtășesc nu neapărat prin anonimitate, pentru că un cont anonim nu dă credibilitate. Își împărtășesc experiența, rezultatele și uite că atunci, uite că am spus mai multe căi prin care o pacientă sau un pacient ajunge să-și aleagă clinica. Și probabil odată ajuns, contează foarte mult …

ÎNTREBARE: Cum ne dăm seamă că relația chirurg-pacient este una bună?

Dr. Dinu Dumitrașcu: Contează foarte mult chimia între pacient și medic, dacă se înțeleg, dacă îi inspiră profesionalism, dacă îi arată niște rezultate care să-i placă. Eu cred și în rolul de consilier al medicului, în domeniul chirurgiei estetice, nu ajunge doar ca pacienta să aleagă așa din meniu, ca la un fast food, ci medicul trebuie să fie un consilier. Să-i explice ce i se potrivește medical vorbind.

ÎNTREBARE: Putem vorbi de tendințe locale?

Dr. Dinu Dumitrașcu: Zona fostului bloc estic, în care suntem și noi incluși, este asociată cu opulența și exagerările, așa că în această zona sub fosta influență sovietică vedem multe exagerări în ceea ce privește chirurgia estetică, comparativ cu țări ca Franța, unde nu știi că cineva e pacient de chirurgie estetică. La o conferință la care am fost, se spunea că acolo unde în Franța începe indicația pentru reducție mamară, în Statele Unite începe indicația pentru augmentare mamară. Altă zonă în care se exagerează sunt anumite părți din Statele Unite cum ar fi Miami, unde dacă mergi în Miami Beach rar vezi o femeie care nu are proceduri făcute.

Ca expert, eu îmi dau seama în câteva secunde că a avut un derapaj pe zona estetică.

Urmărește continuarea campaniei #frumuseteaesanatate aici. (link către episodul 4)

Redactat de Dr. Dinu Dumitrascu

Sunt dr. Dinu Dumitrașcu și am bucuria de a îți prezenta metode inovative care vor asigura armonia chipului și trupului tău. Indiferent de vârstă, o femeie poate fi frumoasă prin tehnici sigure: atât prin intervenții non-chirurgicale, cât și prin intervenții chirurgicale perfect executate, cu responsabilitate și dedicare.

Implant sani

Non-chirurgical

Liposuctie

Marire buze

Proceduri corporale

Rinoplastie