Sunt Dinu Dumitrașcu, chirurg plastician și sunt expus zilnic la zeci de situații care aduc în vizor frumusețea. Frumusețea este un concept care merită tratat cu stil, eleganță… într-un mod SĂNĂTOS, din toate punctele de vedere. Așadar, m-am gândit să încep o serie de articole dinamice, de tip întrebare-răspuns în care să-mi prezint punctul de vedere cu scopul de a ajuta, de a informa. Din rolul de chirurg, dar și din cel de cadru didactic la Universitatea de Medicină din Cluj vreau să formez o părere corectă despre un concept abstract, dar atât de prezent în viața noastră: frumusețea.
Primul episod din campania #frumuseteaesanatate este despre simțul estetic.
ÎNTREBARE: Simțul estetic se educă?
Dr. Dinu Dumitrașcu: Da, simțul estetic SE EDUCĂ. Și nu se educă într-un curs de weekend, făcut într-un hol din hotel, ci se educă pe o perioadă foarte lungă de timp prin expunere la frumos și prin know-how, prin cunoaștere, iar în cazul ăsta eu mă consider foarte norocos pentru că am crescut într-un mediu deschis, frumos și deschis esteticii, deschis culturii și deschis artei plastice. Am crescut într-o familie de colecționari de artă, și într-un fel sunt ARTIST și prin meseria mea de chirurg estetician!
ÎNTREBARE: Ce este frumos?
Dr. Dinu Dumitrașcu: Este foarte greu de spus pentru că frumosul poate fi ascuns în foarte multe feluri, vorbim de DIVERSITATE. Dar, tema frumosului o regăsim în istoria omenirii, istoria culturală a omenirii… artiști, filosofi și cumva s-au conturat niște principii ale armoniei care au la bază niște raporturi matematice stabile. Erau artiștii, arhitecții în antichitate care pentru a avea o statuie frumoasă, pentru a avea un tablou frumos, pentru a avea un chip frumos, respectau anumite proporții matematice. Cumva… toate converg spre raportul de aur.
ÎNTREBARE: De ce trebuie să ținem cont pentru produce ARMONIE?
Dr. Dinu Dumitrașcu: În simetria feței, în armonia feței și corpului trebuie să ținem cont de raporturi, de treimi, de distanțe. De exemplu, pentru ca etajul mijlociu al feței să fie frumos, distanța dintre ochi ar trebui să fie egală cu lungimea unui ochi. În ceea ce privește buzele, pentru ca acestea să fie armonioase (mă refer pentru rasa noastră albă), buza superioară cu buza inferioară trebuie să se afle într-un raport de aur 1,6.
Toate aceste raporturi care au început din antichitate, au fost dezvoltate apoi în perioada renascentistă, apoi au cunoscut o dezvoltare mai amplă în perioada informaticii pentru că aceste raporturi s-au transpus în formule matematice, ba chiar unii plasticieni au încercat să creeze o mască a feței ideale pornind de la aceste raporturi matematice-geometrice și care într-adevăr, te ajută să obții un chip frumos.
Mi-e foarte greu să dau o definiție a ce este frumos, pentru că, diferă foarte mult de la persoană la persoană, de la rasă la rasă, de la vârstă la vârstă și uneori o imperfecțiune ne face să fim frumoși. Putem să-l numim… ȘARM.
Urmărește continuarea campaniei #frumuseteaesanatate aici. (link către episodul 2)